Malatya’ya Daha Çok Fayda Sağlamak İstiyoruz

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Bu yıl esnafımıza 22 milyarlık cazip kredi imkanlarını sağlayacağız. 22 milyarın 10 milyarını Mart ayının sonuna kadar kullandırılmış olacak.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Bu yıl esnafımıza 22 milyarlık cazip kredi imkanlarını sağlayacağız. 22 milyarın 10 milyarını Mart ayının sonuna kadar kullandırılmış olacak. 15 Şubat itibariyle de bu 10 milyarlık kullandırma hedefinin 5,5 milyarını sağladık. Mart ayının sonunda bu hedef çok rahat bir şekilde tutacak” dedi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, beraberindeki heyetle birlikte Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odasını ziyaret etti.

Arslan, esnaflarla gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, “Malatya sadece Halkbankası için çok özel, önemli değil, Türkiye’miz ve bölgemiz içinde çok önemli. Hatta komşu ülkeleri de dahil ettiğimiz zaman gerçekten ticaretin, kültürün, medeniyetin bir buluşma noktası. Bu açıdan tarih boyunca Malatya her zaman önemli olmuştur. Bugünde çok önemli. Biz, ülkemizin milli bankası olan Halkbank olarak bu konunun önemini çok iyi bildiğimiz için Malatya’ya her zaman önem vermiştir. 19 yıl önce kapatılan bölge müdürlüğümüzü yeniden aktif hale getirdik. Kurmakla kalmadık, bölge müdürlüğümüzün  başta esnaf olmak üzere Malatya ekonomisi için daha çok önemli işler yapması içinde bölge müdürlüğümüzü daha etkin hale getireceğiz. Malatya bölge müdürlüğümüze sadece Malatya bağlı değil Elazığ, Bingöl, Sivas ve Tunceli illeri de bağlandı. Neticede Malatya’ya daha çok fayda sağlamak istiyoruz. Bu illerle arasındaki ticareti de yükseltmek istiyoruz. Esnafımız bizim için önemli. Halkbank’ın kuruluş misyonu esnaftır, esnaf ve sanatkara destektir. Biz her zaman 80 yıldır esnafımızı daha büyük işletmeler haline getirmek için uğraşıyoruz. Halkbank’ın kuruluş misyonu budur” dedi.

Son yıllarda sağlanan ekonomik istikrarla birlikte Halkbankası’nın esnafa tarihinde olmayan destekleri verdiğini, vermeye de devam edeceğini kaydeden Arslan, şunları ifade etti: “Özellikle 2019 yılında plasman limitlerimizi ciddi bir şekilde arttırmış olduk. Cumhurbaşkanımızın, Hazine ve Maliye Bakanımızın da ifade ettiği üzere Türkiye genelinde bu yıl esnafımıza 22 milyarlık cazip kredi imkanlarını sağlayacağız. Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatiflerimizin burada ciddi bir katkısı var çünkü onların kefaletini alarak bu kredileri rahat bir şekilde sağlamış oluyoruz.”

“10 MİLYARLIK KREDİ KULLANDIRMA HEDEFİNİN 5,5 MİLYARINI SAĞLADIK”

Arslan, Türkiye genelinde ilk 3 ayda 10 milyar hedefini koyduklarını belirterek, “22 milyarın 10 milyarını Mart ayının sonuna kadar kullandırılmış olacak. 15 Şubat itibariyle de bu 10 milyarlık kullandırma hedefinin 5,5 milyarını sağladık. Mart ayının sonunda bu hedef çok rahat bir şekilde tutacak. Elbette Malatya ilimizde bu plasmanlardan ciddi bir şekilde nasibini alacak. Kullanma noktasında sırada bekleyen esnafımız varsa biz bunu kabul etmiyoruz, hemen ne lazımsa yapalım. Çok şükür para sorunumuz yok. Plasman sorunumuz yok, yeter ki siz doğru yerlere bu kredilerin kullanımında bize katkı sağlayın. Biz hemen bugün, yarın talimat veririz ne kadar esnafımız sırada bekliyorsa bu anlamda kullanımını hemen gidermiş oluruz. Bu toplantıdan sonra hemen talimatını vereceğim. Biz gereken parayı buluruz ve esnafımıza bunu sağlarız” diye konuştu.

“40 MİLYARLIK BİR BAKİYEYE ULAŞTIRMA HEDEFİMİZ VAR”

2002 yılında Halkbank’ın Türkiye genelinde tüm esnafa sağlamış olduğu kredi tutarının

153 milyon olduğunu, bu rakamın 35 milyara yaklaştığını kaydeden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümetimizin almış olduğu önlemler ve sağlamış olduğu desteklerden aldığımız güçle, cesaretle biz bu işleri yapıyoruz. Uygun koşullar olmadığı zaman bu işleri başarmak mümkün değil. 2002 yılında Halkbank’ın Türkiye genelinde tüm esnafa sağlamış olduğu kredi tutarı 153 milyon iken bugün geldiğimiz aşamada bu bakiye 35 milyara yaklaşmış durumda. Yıl sonunda da bu bakiyeyi 40 milyara ulaştırmak gibi bir hedefimiz var. Toplam kullandırım 22 milyar ama Türkiye genelinde de 40 milyarlık bir bakiyeye ulaştırma hedefimiz var ki tarihi bir rekor olacaktır. 2002 yılında Türkiye genelinde toplam esnafa kullandırılan kredi tutarı 153 milyon iken sadece Malatya ilimizde bu rakam 189 milyona ulaşmış. Geldiğimiz noktaya baktığımız zaman ciddi bir rakamdır.”

“ESNAFIMIZA GÖNÜL BORCUMUZ VAR”

Her zaman esnafın yanında olduklarını, bundan sonrada olmaya devam edeceklerini dile getiren Arslan, “Esnafımız sadece ekonominin temel taşı değil ama aynı zamanda sosyal hayatımız içinde çok önemli bir fonksiyon icra ediyor. Demokrasimiz içinde çok önemli. 15 Temmuz’da ilk sokağa inen kesimlerden birisi de esnaf ve sanatkarımız olmuştur. O açıdan bizim Halkbankası olarak esnafımıza bir gönül borcumuzda var. Bunu elimizden geldiğince yerine getirmeye çalışıyoruz. İnşallah bankamızın desteğiyle esnafımız hem rahat bir nefes almakta hem de işini büyütme imkanına sahip olmaktadır. Kredi limitleri açısından tereddüdünüz olmasın, bankamızın imkanları geniştir. Ekonomi yönetimimiz bu imkanları sağlıyor. Bizde Malatya ve diğer illerde eksik olan tüm plasman limitlerimizi hızlı bir şekilde gidereceğiz. Yeter ki ülkemizin geleceğine güvenelim, yatırım yapmaya, ticaretimizi güçlendirmeye ve istihdam oluşturmaya devam edelim. Başka ülkemiz yok. Esnafımız güçlü olursa, ekonomi güçlü olacak; ekonomi güçlü olunca, güvenliğimiz artacak, demokrasi daha çok güçlenecek. Türkiye’nin güçlü olması bölge içinde, dünya barışı içinde çok çok önemlidir. Bununda yolu esnaftan geçiyor” dedi.

“KB NOTU ESNAFIMIZI ÇOK ETKİLİYOR”

Malatya Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ise “Halkbank Bölge Müdürlüğü daha önce burada vardı ama sizler kıymetini bilmediniz. Esnaf ve sanatkarlarımız kredi için il dışına gidiyordu, şimdi kapımıza kadar geldi. 19 yıldan sonra Halkbank Bölge Müdürlüğü’nün Malatya’da açılmasından dolayı size teşekkür ediyoruz. Piyasalar biraz kırdın gidiyor. Müracaatlarımız 700-800 civarında, bunu 500’e kadar indirebildik. KB notu esnafımızı çok etkiliyor. KB notunun 2019 yılında rafa kaldırsak, esnafımız önünü daha açabilecek huzurunuzda biz teşekkür edeceğiz” diye konuştu.

“MALATYA İYİ OLURSA TÜRKİYE İYİ OLUR”

MESOB Başkanı Şevket Keskin ise “Son zamanlarda ülkemizde büyük bir sıkıntı var.  Kriz demeyelim ama büyük bir sıkıntı var. Sıkıntının en büyüğünü de esnaf ve sanatkar yaşıyor.  Halkbankası’nın verdiği desteklerden dolayı esnaf ve sanatkar camiası bir nebze olsun rahat nefes alıyor. Her ne kadar yüzde 4-5 desek de yüzde 10 maliyeti var bunun. Bunu da herkesin bilmesi lazım. Bu yüzde 10’u inşallah biraz daha aşağı çeker mi çekmez mi bilmiyoruz ama banka kredilerine baktığımız zaman fazla çekmeye de gerek yoktur ama limiti biraz yükseltin Malatya’yı biraz yükseltin. Malatya’nın esnaf ve sanatkar camiası  inanın Türkiye’nin beynidir.  Malatya iyi olursa Türkiye iyi olur. Ülke biraz sıkıntı içerisinde ama önemli olan devlet meselesi. Geçimi bıraktık. Hükümet, siyasiler seçim derdinde esnaf geçim derdinde olsa dahil,  esnaf ve sanatkar camiası 2 bin yıllık bir ahilik kültürünün geleneğinde ‘Devletin malını deniz saymayan’ ve borcuna sadık olan, çocuğunun nafakasından kesen borcunu yerine getiren bir toplumuz. Toplumda inşallah ahilik kültürü bütün bireylere sirayet eder de ülkenin bugünkü geldiği yerde domates ve biberle uğraşırken esnaf ve sanatkar camiası  15 Temmuz’da olduğu gibi bugün de ülkenin bekası için, ülkenin geleceği için sabahleyin ‘bismillah’ deyip,dükkanının kapısını açan, akşam kazancı ile şükredip hamd eden kapatan bir toplumuz.

Bir memlekette bakarsınız bir devletin lambası yanar bir esnafın lambası yanar.  Esnaf bu memleketin temel taşıdır, bel kemiğidir omurga kemiğidir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından MESOB Başkanı Şevket Keskin ile ESKKK Başkanı Ali Evren, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan’a kayısı takdiminde bulundu.

Tür DOSYA İNDİR