KEBAPCILARA AZ EKMEK VERİN" UYARISI"

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN EKMEK ISARFI KAMPANYASINA DESTEK
"

BAŞBAKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN EKMEK ISRAFI    KAMPANYASINA DESTEK

 

  KEBAPCILARA “AZ EKMEK VERİN” UYARISI

 

TESK YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE MESOB BAŞKANI ŞEVKET KESKİN:

 

 “LOKANTALARDA EN ÇOK EKMEĞİ KEBAPCILAR İSRAF EDİYOR, ARTIK AZ EKMEK VERİN. MÜŞTERİ İSTERSE İLAVE EDİN”

 

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ekmek israfının önlenmesine yönelik genelgeyi sonuna kadar desteklediklerini belirtti.

 

 Keskin, bazı lokantaları ziyaret ederek, kebapçı ustalarını fazla ekmek verilince servis tabağında yağlanması nedeniyle müşteri yemeyince bir daha tüketilmeyerek israf edilen ekmeğin, pidenin, lavaşın azaltılmasını istedi.

  

Keskin, “Kebapçılarımız servis tabağına 3-4 parça ekmek değil de 2 parça ekmek koymalı.  Müşteri istediği zaman ekmeği pideyi, lavaşı ilave edin. Çünkü fazla ekmek konulduğu zaman servis tabağında yağlanıyor ve müşterinin yemediği o ekmek tamamen çöpe gidiyor” dedi.

  

Keskin, kebap servislerinde fazla ekmek yerine yeşilliğin arttırılmasını ve ekmeğin kısılmasını isteyerek, “Bütün lokantacı ve kebapçılarımız ekmek israfından kaçınılmalı. Malatya’da böyle bir uygulamayı başlatıyoruz.  Özellikle kebap servislerinde fazla ekmek yağlanınca, bir daha kullanılmıyor. Böyle bir israftan kaçınmamız gerekiyor.   Fazla ekmek yerine yeşillik arttırılmalı” şeklinde konuştu.

 

 

 

Başbakanımızın Yapmış Olduğu Ekmek İsrafı Kampanyasını Sonuna Kadar Destekliyoruz.

Beyaz ekmekten kaçınmalı hem sağlık açısından hem besleyiciliği açısından tam buğday unundan yapılan ekmek kullanılmalıdır. Bu açıdan sadece fırınlar değil bakanlığımız tarafından un üreten fabrikaların da ciddi bir denetime tabi tutulması, unun standartlara uygun üretilmesi ve halka sunulması gerekmektedir. Fabrikadaki unun kaliteli çıkarılmadığı sürece fırıncı esnafımıza getirilen kriterlerin uygulanmasının zor olacağını belirten Keskin “ En büyük sorumluluk un üreten firmalar ve dışarıdan un ithal eden firmalarındır. Kaliteli un üretilmediği takdirde sofralara gelen ekmeklerin sağlık açısından yeterli kalitede olacağını düşünmüyoruz. Eğer kaliteli un ile kaliteli ekmek üretilemezse Ekmek israfının önüne geçilemez” dedi.   

Ahilikte, israf haram olduğu için yasaktır.

MESOB başkanı Keskin özellikle lokantacı esnaflarını tek tek dolaşarak “Bu kampanya başta ev hanımları olmak üzere aile fertlerini ve giderek toplumun tüm kesimini yakından ilgilendirmektedir. Lokantacı, kebapçı, dürümcü, tantunici esnafımız ekmeğin israfını önlenmesi için yemekle birlikte ekmek servisini en az şekilde yapmalı, isteğe göre takviye etmeli, onun yerine yeşil salata ve sebze ikram etmelidir. Ahilik kültüründen gelen  Esnaf ve sanatkar camiası israfa hep karşı gelmiştir. Özellikle Ekmek sadece gıda maddesi olarak değil toplumumuzda kutsal bir yere sahiptir. Yere düştüğünde öpüp başımıza koyduğumuz,  zenginin de fakirin sofrasına bulunan bütünleştirici bir anlamı vardır” dedi.

 

Bu kampanyanın genişletilmesini gerektiğini ifade eden Keskin “Bugün “her şey dahil- açık büfe” uygulaması yapan turizm sektöründe otellerin çöplerini ekmekle dolu görmek mümkün.  Başbakanımızın Ekmek israfının önlenmesi için göstermiş olduğu bu yolda Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ve Turizm ve Kültür Bakanlığı özellikle turizm sektöründe otel ve işletmelerde denetimlerini artırmalı, her şey dahil sistemler ve açık büfe uygulamaları için kontroller yapılmalıdır. Belediyelerin, burada sorumlu tutulması, otellerde ve benzer işletmelerde çöpe atılan ekmeklere belirli cezai yaptırımların getirilmesi Türkiye’ de ki Ekmek israfının önlenmesi için önemli bir adım olacağı kanaatindeyiz. Ülkemizde israf edilen ekmeğin toplumsal boyutuna baktığımızda ise; çöpten bir parça ekmek toplamaya çalışıp karınlarını çöpten çıkardıkları ekmekle doyuran insanlar var, bir yandan da yılda 2.1 milyar ekmek çöpe gitmektedir. Bu gerçekten içler acısı bir durumdur. Bu kampanya kapsamında esnaf ve sanatkar camiasının yanı sıra tüm kamu kurum ve kuruluşları, toplu yemek verilen her çatı altında daha titiz davranmalı belirli kurallar getirilmelidir. Daha ince dilimli ekmekler sofraya konulmalı, az miktarda ekmek servis edilmeli, beyaz ekmek tüketimi değişmeli, kalan ekmekler bir gün sonra değerlendirilerek tüketilmeye çalışılmalı aksi takdirde çöp yerine hayvan yemi olarak kullanılmalı veya barınaklara gönderilmelidir” şeklinde konuştu.   

Mesob Başkanı Şevket Keskin “Başbakanımızın yıllarca özlem duyduğumuz israfın önüne geçilmesi gibi böyle bir kampanyayı başlatması, farkındalık oluşturması başta Esnaf ve sanatkar camiasını mutlu etmiştir. Bu kampanyayı sonuna kadar destekliyoruz ve bunun arkasının gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kampanyayı Malatya da Lokantacı, kebapçı esnafımızla başlatmış bulunmaktayız. Tüm Türkiye de ki katmanların bunu benimsemesini,  Millet için Millet odaklı yapılan her şeyin başarılı olduğu gibi bu kampanyanın da başarılı olacağına inanıyoruz” dedi.  

 

Keskin dönem dönem lokanta ve kebapçı esnafını ziyaret ederek ekmeğin israf edilmemesi konunda uyarılarda bulunacaklarını ifade etti.

 

 

 

Kaynak:  BURHAN KARADUMAN

"
Tür DOSYA İNDİR