Ahilik Kültürü Haftası Kutlandı

Malatya’da, 32.Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da çeşitli kutlama tören ve etkinlikleri gerçekleştirildi.

Malatya’da, 32.Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da çeşitli kutlama tören ve etkinlikleri gerçekleştirildi.

 

Malatya Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayarım için ilk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti.  Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin tarafından saygı duruşunun ardından Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk tören sona erdi.

 

Ahilik Kültürü haftası için ikinci tören Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Törene Vali Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Turgut Özal Üniversitesi rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feridun Merter, Battalgazi belediye Başkanı Osman Güder, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, kamu kurum ve kuruluş yönetici ve temsilcileri, esnaf odası başkan ve yöneticileri katıldılar.

 

Törende açılış konuşmasını yapan Malatya ESOB başkanı Keskin, son günlerdeki annelerin eyleminden dolayı Ahilik Teşkilatı içinde kadına verilen öneme dikkat çekmek istediğini vurgulayarak, “Bacıyan-ı Rum Teşkilatı, yani Anadolu kadınlar Birliği ülkesinin birlik ve beraberliğine, ailesine olan sadakatiyle ahilik kültürünün temelini oluşturan bir teşkilattır.  Anadolu’da Moğollara karşı mücadele veren ta ki 15 Temmuz’da bu yüce milletin FETÖ’ye karşı yaptığı mücadele, bunlar aynı mücadeleler. O gün ki teşkilata baktığınız zaman Anadolu Bacıları (Bacıyân-ı Rûm) Teşkilatı çıkmıştır. Erkeklerin yanında kadınlarımız devletine, milletine yardımcı olmuş; bayrağına, vatanına, ezanına sahip çıkmıştır. İşte bugün Diyarbakır’da olan anneler gibi. Osmanlı kadınları, Cumhuriyet kadınları gibi bugün PKK’ya, FETÖ’ye karşı, PYD’ye karşı çocuklarını ve ülkeyi savunan o kadınların elleri öpülür. O annelerin yanında olmamız lazım. İstiklal Harbinde sırtında mermi taşıyan kadınlarımız gibi bugün mücadele eden annelerimiz bu terörün sonunu getirecek.” dedi.

 

Salonda bulunan gençlere de seslenen Keskin şöyle devam etti;  “Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, siz gençler geleceğin teminatısınız. Çünkü bu ülkeyi size emanet etmiştir. Sizin de Ahilik Kültürünü tamamen incelemeniz bir yaşam biçimine dönüştürmeniz hem sizin hem ülkenin geleceği için çok önemlidir.”

 

Keskin, gençlerden dini kullanan gruplara dikkat etmelerini de isteyerek, FETÖ’nün dini kullanarak ülkeye ve millete ihanete kalkıştığını ifade etti.

 

Keskin, Ahilik Haftası nedeniyle katkılarından Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e teşekkür etti.

Yılın Ahisi Ödülü elektrikli ev aletleri ustası Mehmet Çanak’a verilirken, Yılın Kalfası olarak Muhammed Yasak,  Yılın Çırağı olarak Mert Efe Demir’e ödül verildi.

Ahilik Kültür Haftası nedeniyle bu yıl Onur Ödülüne Malatya’da uzun yıllar fotoğrafçılık yapan ve sevilen bir isim olan Fotoğrafçı Yusuf Uğrar layık görüldü.

Etkinlik Battalgazi Belediyesinin önünde Aşure ikramının ardından sona erdi.

Tür DOSYA İNDİR