TİCARİ TAKSİCİ ESNAFINA EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLENDİ

"
Malatya Belediyesi ile Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası arasında ticari taksi sürücülerine yönelik düzenlenen trafik eğitim semineri, Belediye Konferans Salonu’nda yapıldı.
 
Seminerin açılışına AK Parti Malatya milletvekilleri Mücahit Fındıklı ve Öznur Çalık, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, MESOB Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Keskin, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Başkanı İsmet Bayram, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, çok sayıda oda başkanı ve kalabalık bir topluluk ile taksici esnafı katıldı.
 
MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Genel başkanımız burada, federasyon başkanımız burada, belediye başkanımız burada, belediye başkanımızdan esnafımıza yakışır bir hizmet binasının olması gerekiyor. Malatya artık büyükşehir oldu. Artık büyük düşüneceğiz, vizyonu geniş tutacağız, 2071’i düşüneceğiz. Hedef 2071. Sayın Başbakanımızın da dediği gibi, aynı o hedefte biz de gideceğiz. Ama Malatya esnaf ve sanatkarına büyük bir hizmet binası yakışır. Arsasını belediyemizden yapması da Sayın Genel Başkanımız Bendevi Palandöken ile Federasyon Genel Başkanımız Fevzi Apaydın’a düşer” dedi.
Keskin, ticari araçları bir kereye mahsus olmak üzere KDV ve ÖTV muafiyeti verilmesini istediklerini ve verilen sözlerin yerine getirilmesini isterken, kış lastiği uygulamasına da tepki göstererek, kısa sürede başlatılan uygulamadan esnaf ve sanatkarların mağdur edildiğini ifade etti.
Keskin, zorunlu trafik sigortası poliçesinde fiyatların yüksek oranda arttırılmasına da tepki göstererek, artan fiyatların indirilmesini istedi. Keskin, 130 bin euro tutarındaki otomobil için verilen trafik sigortası poliçesinin, ticari taksilerden istenen poliçe fiyatından daha düşük olduğunu kaydetti.
MESOB Başkanı Şevket Keskin, esnaf camiasının sorunlarıyla daima ilgilenen bir belediye başkanına sahip olduklarını belirterek, “Ne zaman ararsak arayalım daima sorunlarımızla ilgilenen bir Belediye Başkanı bulduk karşımızda. Esnafın sorunlarını çözmek için elinden gelen gayreti gösteren ve çözüm yolları üreten Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bugün genel başkanımızla birlikte esnaflarımızı gezdik. Belediye Başkanımıza ilettiğimiz sorunların çözüldüğünü gördük. Esnaf yapılan çalışmalardan memnun. Yine taksici esnafımıza yönelik başta bu eğitim programı olmak üzere taksi duraklarımız düzenleniyor. Bu hizmetleri sağlayan Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.
 
 
Sivil toplum kuruluşlarının en büyük destekçisinin siyasiler olduğunu belirten Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın’da, bürokrasinin Türkiye önünde büyük engel teşkil ettiğini söyledi. TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın ise, “İyi ki seçilmiş insanlarımız var. Onlar olmazsa halkımızın ve esnafımızın durumu hiç iyi değil” dedi.
Türkiye’nin son 10 yılda önemli mesafeler kat ettiğini belirten Apaydın, “Son 10 yılda duble yollar, köprüler, viyadükler ve çeşitli tüneller yapıldı. Şehirler, mesafeler kısaldı. Yollar çile olmaktan çıkarıldı. Ama değiştiremediğimiz tek bir gerçek var ki o çok canımızı sıkıyor. Maalesef bu kadar hizmetlerin yapılmasına rağmen trafik kazaları hiç azalmıyor. Dikkatsizlik, hız ve diğer etkenleri azaltamadık. İşte bugün bu eğitim seminerleri, yönetmelikler bu trafik terörünün önüne geçmektir. Asıl ve nihai hedef budur. Hangi yaşta olursak olalım. Ne kadar tecrübeli olursak olalım. Bu eğitimlerden istifade etmeliyiz” dedi.
Özellikle tatil ve dini bayramlarda trafik kazalarının arttığını ve ölüm oranlarının yükseldiğini belirten Apaydın, “Ticari araçlar toplam araçların içerisinde yüzde 8 ve 8,5 arasında. Ama kazalara baktığımız zaman yüzde 14’lerde. Demek ki araç sayımız az, kaza oranımız çok” diyerek eğitimin önemine dikkat çekti.
 
Yeni nesillere daha iyi bir Malatya bırakabilmek için çalıştıklarını belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, Malatya’nın bölgesinin önemli şehirlerinden birisi olduğunu söyledi.
Malatya esnafı ve esnaf camiasıyla daima yan yana olduklarını belirten Başkan Çakır, “Bugün burada esnafımızın sorunları dile getiriliyor. Bizde üzerimize düşen görevi her zaman yapmaya hazırız. Bizler Malatya’yı daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için çalışıyoruz. Bunun sorumluluğuyla yükümlüyüz. Malatya hızlı bir şekilde gelişen, büyüyen büyük bir şehir. Bizler Malatya’yı cazibe merkezi haline nasıl dönüştürebiliriz bunun gayreti içindeyiz. Bu amaçla başlattığımız değişim ve dönüşüm çalışmalarında başarılı olduk. Büyükşehir olan Malatya’mızın çıtasını yüksek tutarak hizmetler üretmeye devam edeceğiz. Bu hizmetleri üretirken istişarelerle kararlar almaya özen gösterdik. Bu hizmetleri yaparken de insanlarımızın haklarını da koruyoruz. Bu açıdan Malatya ile ne kadar övünsek azdır” dedi.
 
AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı da, “Elimizde ne kadar imkan varsa, Türkiye adına ve esnaflarımız adına hizmet etmeye gayret ediyoruz. Bu bürokratik yapının mutlaka gençler ve yeni nesil bürokratlarla, eski alışkanlıklarından kurtulmuş, hizmetkar olduğunu kabul eden bürokratlarla değişmesi ve yenilenmesi lazım. Nasıl burada esnaf kardeşlerimiz bir eğitim çalışması içinde kendilerini yenilemeye ve değiştirmeye çalışıyorlarsa, artık bu eski kafalı bürokratların da kafalarını değiştirmeleri, aksi takdirde kendilerinin değişeceğini bilmeleri gerekir” şeklinde konuştu.
Fındıklı, demokrasiye her zaman destek veren esnaf ve sanatkar camiasına teşekkür etti.
Fındıklı, “TSO Başkanlığı yaptığım dönemde ülke’de siyasi ve ekonomik krizin yaşandığı bir süreç vardı. Esnaf camiasıyla hareket ederek bir gösteri yaptık ve meydana yaklaşık 30 bin kişi geldi. Malatya esnafı birlik ve beraberliğe büyük önem veriyor. Onların bu örnek davranışı beni daima etkilemiştir. Bu memleketin istikrarına ve huzuruna en çok katkı sağlayan, gerekirse meydanlara çıkıp efendice, kırıp dökmeden tepkisini koyan, yeri geldi mi de yapılan hizmetlere teşekkür eden bir esnaf kitlesi var Malatya’da. Bundan dolayı mutluyum, hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
 
 
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise yaptığı konuşmasında, şunları söyledi: “Ekonominin esas temel direği sizlersiniz. Biz ne kadar büyük ekonomilerden bahsetsek de, bütün vatandaşın nabzını esas tutan sizlersiniz. Eğer esnaf rahatsız ise, Türkiye rahatsızdır.”
Bendevi Palandöken’in önemli Malatyalı şahsiyetlerden biri olduğuna vurgu yapan Çalık, “Esnaf camiamızın bize destek olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Onların desteği bizim için daima önemlidir. Esnaf camiasının içinde gelen birisi olarak şunu iyi biliyoruz ki ekonominin temel taşları sizlersiniz” dedi.
 
 
 
 
Türkiye’deki değişim, dönüşüme sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Malatyalı olmaktan gurur duyduğunu, Malatya’nın suyunun sert insanın mert olduğunu söyledi.
 2014 yılında Malatya’nın Büyükşehir olacağına vurgu yapan Palandöken, “Ben bu şehrin insanıyım. Malatya gerçekten güzel bir şehir. Belediye Başkanımız Ahmet Çakır önemli ve takdir gören hizmetler yapmış, yapmaya da devam ediyor. Kendisini kutluyor, teşekkür ediyorum. Tabi ki problemlerimiz var. Hepte olacaktır. Ama ülkedeki değişime destek olup, özenle sahip çıkmamız gerekiyor. Geleneksel esnafımızı korumak için elimizden geleni yapacağız. Bunun için hazırlıklar yaptık, yasa taslağı meclisimizin gündeminde yine şoför esnafımızın sosyal güvence altına alınması ile ilgili çalışmalar yaptık. Başbakanımızda bu konuda talimatlar verdi. Bu eğitim seminerinde bunları anlatmak nasip oldu” dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Malatya’nın büyükşehir olması ile birlikte Malatya Belediyesi’nin taksiciler için en iyi durakları yapacağına inandığını belirtti.
Akaryakıtta KDV ve ÖTV*nin neden indirilmediğini soran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Gemiye veriyorsunuz, havada uçuruyorsunuz, peki neden vatandaşın da hizmeti için şoför esnafına yapmıyorsunuz? Niye olmadığını merak ediyorum. Esnafın dükkanındaki elektrik fiyatının neden konutların iki katı olmasını da merak ediyorum” diye konuştu.
Palandöken, Malatya’da esnaf ve sanatkarlar için hizmet binası yapılması konusunda her türlü desteği vermeye de hazır olduğunu söyledi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’te, Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın’a kayısı hediye etti.
Yapılan konuşmaların ardından eğitim seminerine geçildi. Eğitim seminerinin modaratörlüğünü Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Kemal Deniz yaptı.
Seminerde Malatya Ulaşım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki Hedekoğlu, T Plakalı Ticari Taksi Durağı Yönetmeliğiyle ilgili, Malatya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli Ethem Koldankaya trafik güvenliğiyle ilgili, Malatya Jandarma Komutanlığı Jandarma Kıdemli Başçavuş Meriç Davarcı trafik psikolojisi ile ilgili, Doç. Dr. Yeşim Yasak ise Mesleki davranış kuralları ile ilgili birer sunum yaptılar.
"
Tür DOSYA İNDİR