PROF. DR. M. CANAN EFENDİGİL KARATAY ESOB YEMEĞİNDE

"PROF. DR. M. CANAN EFENDİGİL KARATAY: ÇOCUKLAR OKULDA KURU KAYISI VE CEVİZ YESİNLER. ÜZERİNE DOĞAL AYRAN İÇSİNLER""""
"

   OKULLARDA ÖĞRENCİLERE KAYISI VE CEVİZ VERİN ÖNERİSİ

 PROF. DR. M. CANAN EFENDİGİL KARATAY:

 “ÇOCUKLAR OKULDA KURU KAYISI VE CEVİZ YESİNLER. ÜZERİNE DOĞAL AYRAN İÇSİNLER”

 

 

MALATYA (İHA) – Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı’na katılan yazar ve aynı zamanda tanınmış diyetisyenlerden Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay, okullarda öğrencilere kayısı ve ceviz ikramının yeterli olacağını söyledi.

 

   Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (MESOB) fuara katılan yazarlara verdiği yemek ikramına katılan yazar ve aynı zamanda tanınmış diyetisyenlerden Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay, burada MESOB Başkanı Şevket Keskin ve oda başkanları ile bir süre sohbet etti.

  Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay,”Kayısı yenecek. Ama oturup siz bir kilo baklava yerseniz, üstüne de 1 kilo meyve yerseniz, üstüne de kayısı yerseniz, oldumu? Kuru kayısı veya taze kayısı tüketilmeli. Ben hastalarıma da söylüyorum, ‘en güzel şey, sabah kahvaltıların da beyaz peynirin yanında kayısı da yeyin’ diyorum” dedi.

 

   Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay, kayısı kompostosu yapılırken, mutlaka şekerin eklenmemesini ve kayısıdaki şekerin yeterli olduğunu aktardı.

 

  Keskin’in ekmek israfı ile ilgili sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Karatay, Avrupa Birliği’nin hazırladığı rapora göre Türkiye’de yıllık kişi başına 200 kilo ekmeğin tüketildiğini söyleyerek,  beyaz unun şekerden de tehlikeli olduğunu ve ekmeğin mümkün olduğunca az tüketilmesi gerektiğini ifade etti.  Kilo vermek isteyenlerin, tansiyon u yüksek olanlara, felç geçirenlere, şekeri yüksek olanlara kesinlikle ekmek tüketmelerini kesinlikle yasakladığını ifade eden Prof. Dr. Karatay,  “İbni Sina ne diyor? İbni Sina diyorki, ‘Günde iki öğün yiyeceksiniz, üçüncü öğün hastalıktır.’ Hazreti peygamberde biliyorsunuz iki öğün yiyordu. Ben sadece eskileri hatırlatıyorum” dedi.

 

  Keskin’in okullarda çocukların gıda tüketimi ile ilgili sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay, “Okullar çok önemli. Gençlerin sağlığı çok önemli. Çok sağlıklı yemeleri lazım. Pakete girmiş hiçbir şey yemeyecekler. Ne yiyecekler peki? Gün kurusu kayısı ve beraberinde ceviz yiyecekler, doğal ayran ile birlikte” ifadelerini aktardı.

 

 

Kaynak: BURHAN KARADUMAN

 

"
Tür DOSYA İNDİR