MALATYA SANAYİ SİTELERİNİ BÜYŞÜKŞEHİRE HAZIRLIYOR

YENİ SANAYİ SİTELERİNİN KURULMASI İÇİN İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ
"

   Malatya’daki şehir içinde kalan mevcut küçük sanayi sitelerinin Büyükşehir ile birilikte yeni yapılacak alanlara taşınması ile ilgili olarak istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda ilk çıkan sonuç, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bin dönümlük alana bazı sektörel sitelerin taşınması oldu.

  Sanayi Sitesi’ndeki meslek grupları için yeni sanayi sitelerinin yapılması konusunda Sanayi Sitesi’ndeki parkta istişare toplantısı düzenlendi. İstişare toplantısına AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi,, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (MESOB) Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, çok sayıda esnaf ve sanatkarlar odaları başkanları ile sanayi esnafları katıldılar.

 Toplantının açılışında konuşan ve aynı zamanda Ağaç Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı da olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, sanayi sitesinde yapılan alt yapı çalışmaları için teşekkür ederek, Ağaç Sanayisinde hizmet veren esnafların en büyük sorunlarının kullanılan alanın dar olması olduğunu ifade etti. Evren, “Kerestecilerin sorunlarını 1998 yılından beri üzerinde duruyoruz. Keresteciler esnaflarımız için 100 dönümlük bir yer tahsis edildi. Ancak esnafın maddi durumu iyi olmadığı için burayı alamadık. Bize yeni bir yer tahsis edilip, TOKİ tarafından yapılmasını talep ediyor ve bekliyoruz” dedi.

  MESOB Başkanı Şevket Keskin’de Malatya’nın Büyükşehir olması ile birlikte esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdiği sanayi sitelerinin de yeniden gözden geçirilmesi ve planlanması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında, “Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’a son dönemde esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı açıkça teşekkür ediyorum. Malatya’da bir zamanlar yolun altı vardı, yolun üzeri vardı. İki tarafa sıkışmış, Cengiz Topel ile çevreyolunun arasına sıkışmış alana hizmet edilir. Ama bugün yolun altına da inildi, yolun üstüne de çıkıldı” dedi.

  Keskin, “Büyükşehir planlamasında yeni bir sanayi sitesi talep ediyoruz. Sanayi sitelerimiz şehrin arasında sıkışıp kaldı. Büyükşehir planlamasında sanayi sitesinin yerini talep ediyoruz. Bütün milletvekillerimizden, belediyemizden ve AK parti il başkanımızdan bunu talep ediyoruz. Yeni sanayi sitesinde kerestecilere, mobilyacılara, mermerciler ve ayakkabıcılar için ayrı ayrı site yapılmasını istiyoruz. Malatya için sanayi sitelerinin yapılması, gelecek içinde önemli adımlar olacaktır. Hem şehrimiz daha güzelleşecektir ve hem de esnaf ve sanatkarlarımız daha iyi ortamlarda üretim katık sunacaklardır” dedi.

   Belediye Başkanı Ahmet Çarkır, esnaf ve sanatkarlara her zaman destek verdiklerini ve mevcut sorunların çözümü için başlatılan ve üzerinde çalışılan projeler olduğu aktararak, “Bütün sorunları bitirmek mümkün değil. Malatya’nın hangi alanında olursa olsun, işte esnaflarla ilgili, yıllardır konuşulan bir sürü problemi var. Mesela Bakırcılar Çarşısı, 30-40 yıldır konuşuluyor, yapılmıyordu. Bu yıl  yapılıyor. Şire Pazarı, konuşuluyordu, yapılmıyordu. Bu yıl temellerini attık yapıyoruz, İnşallah her ikisini de yaparak teslim edeceğiz. Sanayi Sitesi’nde ilk kez geçtiğimiz yıl alt yapı çalışmalarını başlattık ve 1 yıl içerisine sıkıştırdık. Kamyoncular ve Fidancılarımızla ilgili yer sorununu çözdük, yer tahsislerini yaptık ve yapımları şuanda gerçekleşiyor. Demirciler Sitesini çözdük. Onların ihalesi çıkıyor. Bu yıl içerisinde onlarda yapılacak, 70 tane işyeri olacak. Şimdi sırada mermerciler ve keresteciler var. Gerçekten bir şeyi boş vaad etmeyi sevmemde, söylememde. Bu esnafla birlikte yapılacak olan bir iştir. Samimi olarak yola çıkalım ve bu işi çözelim” diye konuştu.

 Sözlerine “Biz hep yıllardan beri Türkiye’nin meselelerini ortaya koyduk ve hep riski göze alarak çözmeye çalışıyoruz” diyerek başlayan AK Parti Malatya milletvekili Ömer Faruk Öz, “Özsan Sanayi Sitesi, Küçük Sanayi Sitesi, hakikaten şuanda Malatya’ya yakışmıyor. Bunu masa başında yaparak olmaz. Buradaki esnaf kardeşlerimizin düşüncelerini almadan olmaz. Buranın mutlaka  ve mutlaka tümüyle kaldırılması lazım. Ama bu esnafa rağmen yapılmaz. Bu projeye esnafımız sahiplenmesi lazım. Esnafımız sahiplensin, böyle bir inancı ortaya koysun, söz veriyoruz biz bu sorunu çözeriz. Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni eklenen 12 milyon metrekare arazinin bir kısmını bu esnaflarımız için ayırsak, oraya götürsek olmaz mı? Esnafa rağmen bir şey yapmak istemiyoruz, Bence olur. Planlamayı ona göre yapalım. Mermercileri bir yere toplayalım, kerestecileri bir yere toplayalım. Bunu böyle yaparsak, sadece Malatya’ya değil, bölgeye ve Türkiye’ye hitap ederiz. Bölgedeki illeri buraya çekeriz” dedi.

 TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’da “Artık rekabet dünyada zorlaştı. Lütfen kafa yapımız bir birine uyan, sermaye yapımızı bir araya getirip, birleştirerek, sanayide biz size yer veririz. Şimdi birlikte hareket etme zamanı. 100 dönümlük yer sizin sorununuzu çözmez. Sayın Valimiz ve belediye başkanımız ile birlikte size bin dönümlük alanı veririz. Bin dönümlük alan içerisinde size tahsis yapılır. Güçlerinizi birleştirerek, bir araya gelerek daha farklı ufuklar açmanız lazım. Küçük 50 metrekarelik dükkanlarda geçiminizi sağlamak yerine dışarıya nasıl açılırımın hesabını yapmanız lazım. Ayakkabı sektörünün ilk yeri Malatya’daydı. Ama Malatya çok geride kaldı. Mobilya sektöründe Kayseri bizden  sonra başladı. Kayseri bugün mobilyada dünya markaları oluşturdu. Biz neden yapmayalım. Malatya bu konuda müteşebbis ruha sahip” diye konuştu.

  AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, yapılan istişare toplantısının çok anlamlı olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasın da, “Katkısı olan oda başkanlarımızı, belediye başkanlarımızı, milletvekillimize teşekkür ediyorum” diyerek, AK Parti’nin de böyle bir politikayı sürdürdüğünü vurguladı.

  AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi’de, “Eğer esnafımız kendi arasında karar verirse, bence de en doğrusu o. Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekten geniş bir alanda alt yapısıyla, üst yapısıyla Malatya’ya yakışır bir sanayi sitesini İnşallah oluştururuz. Bunun takibini de hep birlikte yapacağız. Ben şuna inanıyorum, büyükşehirin sadece sözle olmayacağını, bunun icraata da dönüşmesi gerektiğini de biliyoruz” dedi.

  AK Parti Bölge Koordinatörü ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, “Dünyanın her yerinde seçilmişler, ve temsilciler oturup kararlar verirler, ama televizyon kameralarının önünde sorunların tartışıldığını her halde Türkiye’de görürüz, her halde Malatya’da görürüz. Özellikle ben hem seçilmiş arkadaşlarıma, hem oda başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bir cesaret işidir. Bu cesareti de AK parti ve esnaf gösterir. Anadolu’da Malatya’nın gerçekten özel bir yeri vardır” diye konuştu.

  İstişare toplantısına çok sayıda esnafta katılarak, sorun ve taleplerini dile getirdiler.

 

Kaynak :BURHAN KARADUMAN

"
Tür DOSYA İNDİR