KESKİN'DEN KAYISI TÜCCARLARINA TEPKİ

KESKİN'DEN KAYISI TÜCCARLARINA TEPKİ
"

   -KESKİN’DEN KAYISI TÜCCARLARINA TEPKİ

  -MESOB BAŞKANI ŞEVKET KESKİN:

  -“3 LİRAYA ALDIKLARI KAYISIYI BUGÜN 25 LİRAYA ALIYORLARSA, BURADA BİR YANLIŞLIK VARDIR”

  -“BÜTÜN MALATYA KAYISISINI BUNLARA VERSEK NE OLUR, ÇİFÇİMİZ BUNUN HESABINI MAHŞERDE SORACAKTIR”

 -“MALATYA’DA KAYISININ ALTERNATİF ÜRÜNÜ HAŞHAŞ’TIR”

-“HÜKÜMETİMİZDEN DÖNÜM BAŞINA KAYISICIYA DESTEK İSTİYORUZ”

 

 

 

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Malatya Ağaç Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Evren, yapılan seçim ile yeniden Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanlığına seçilen Şevket Keskin’i ziyaret etti.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Çok sayıda kayısı bahçesi gezdim, yemeye 1 tane kayısı yoktur. Diyorlarki, ‘1 ay bekleyelim, 2 ay bekleyelim’ Böyle bir şey yok. Sahaya inip, sahayı görmeleri lazım. Bugün kayısı Malatya’nın lokomotifi, sadece Malatya’nın değil, bölgenin ürünü. On binlerce insanın gelip burada çalışıp, geçimini sağlamaya çalıştığı bir ürün. Paylaşımı çok fazla olan, 60-70 bin aileyi direk ilgilendiren, dolayısıyla bütün Malatya’yı, başta esnafımızı, sanayiciyi, tüccarımızı ilgilendiren bir ürün. Bizim hükümetten beklediğimiz, dönüm ve dekar başına para verilmesidir. Çiftçimiz kayısısına baksın, suyunu versin, varsa elektrik borcunu ödesin.  Hesap bu.

  Keskin şöyle konuştu; “Ben şuarada bir üzüntü duydum, 5-6 tane tüccar 5 Liraya, 6 liraya kayısı almazken, kapıya gittikleri zaman 6 aylık çekle kayısı aldıkları döneme bakıyorum, aynı arkadaşlar bugün 20-25 Liraya kayısı alıyorlar.  Bu gerçekten üzüntülü bir şey. Bu fakir ve fukaranın hakkını yemektir. Biraz araştırma yaptık. Geçen hafta Doğu bölgemizdeydim. Kuzey Irak’da bugüne kadar kuru kayısı 37 Liradan aşağıya satılmamış.  Ne hikmetse Malatya’da tüccar bizden 2-3 TL’ye 6 ay çekle kayısı almış. Onu da öderlerse.  Avrupa’da bazı ülkelerde kayısının kilosu 50 TL’imiş. Bunu yılarca satıyorlar. Kayısı bu fiyata satılıyorsa, tüccar çiftçinin de hakkını vermeliydi, vicdanen vermeliydi. Kayısının Malatya’ya girdisi 350 milyon dolar diyorlar. Kayısı 40-50 TL’den satıldığına göre,  bu durumda kayısının girdisi nerede ise 1 milyar, 1.5 milyar doları buluyor. Ama 4 tane tüccara Malatya’nın tüm kayısısını versek ne olur, yesen ne olur. Malatya’yı size versek ne olur? Paylaşmayı bileceksin. Çünkü Allah kayısı paylaşmak için yaratmış, bütün bölgenin faydalandığı bir ürün. En kötü kayısı dediğimizi, ıskarta dediğimiz kayısı 50 kuruşa satılırken, bugün 10 TL’ye kadar çıkmış. Elinize vicdanınıza koyacaksınız, bu Malatya’nın lokomotifi, bu Malatya’nın alın teri. Malatya’da kayısıya karşı başka bir alternatif üründe yoktur. Başka bir ürün geliştirelim diyorlar. Malatya için kayısıya alternatif ürün 1977’de kaldırılan Haşhaş’tır.  Başka ürün olmaz. Pancar kota ile yetişiyor, pamuk kaliteli yetişmiyor. Tüccarlarımıza biraz insaf diyorum. Eğer sen 3 Liraya aldığın kayısıyı bugün 25 TL’ye alıyorsan. Burada bir yanlışlık vardır. Yarın çiftçimiz bunun hesabını mahşer günü soracaktır” dedi.

Keskin, “Malatya Ağaç Sanatkarlar Odası’nın üyesi esnaflarımız, Malatya’nın ilk göz ağrısı olan sanayi sitemizin ilk esnaflarıdır. Malatya’da sanayinin önünü açan bu kesimdir. 1960’lı yılarda yapılan bir sanayi sitemiz var. Sanayi sitemiz şehrin içinde kaldı. Büyükşehir planlamasında Malatya ve bölgeye yakışır bir sanayi sitesi yapmak için bütün oda başkanları olarak isteklerimiz var. Sayın milletvekillerimiz, sayın valimiz ve sayın belediye başkanımız ile görüşmelerimiz devam ediyor. TOKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim bu konudaki talebiz, bin dönümlük bir arsanın temin edilmesi ve Malatya’dan fazla uzağa gidilmemesidir. Altay Kışlası’nın Malatya’da yeni bir alt merkez olarak kazandırılması ve buranın yanında geçecek olan yeni çevreyolunun kenarında esnaf ve sanatkarımıza bugünkü şartlara uygun en az 1 asırlık bir büyük site projesi istiyoruz.   Bunu başarırsak Malatya esnaf ve sanatkarımıza bir eser bırakmış oluruz.  Malatya kamuoyunu vereceği destek ile bunu başaracağımıza inanıyorum. Bizim amacım       ız Halka hizmet, Hakk’a hizmettir. Bütün oda başkanlarımıza birlik ve beraberliğe sağladıkları katkı  için teşekkür ediyorum” ifadelerini kaydetti.

Ziyarette konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ve Malatya Ağaç Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Evren ise, “Şevket Keskin başkanımızın söylediklerinin hepsine katılıyorum. İnşallah biz esnaf ve sanatkarlar olarak sanayi sitesindeki esnaflarımız için biran önce yer tahsis edilmesini bekliyoruz. Esnaflarımız bunu bekliyorlar ve sürekli soruyorlar. Sayın Belediye Başkanımızla görüştük ve bu konu üzerinde çalıştıklarını söylediler. Sayın Belediye Başkanımızı ziyaret ederek, bu konuda hakkında istişarede bulunacağız” ifadelerini kaydetti.

 

 

Kaynak : BURHAN KARADUMAN

 

 

 

"
Tür DOSYA İNDİR