AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇALIK'DAN ESNAF KURULUŞLARINA ZİYARET

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇALIK?DAN ESNAF KURULUŞLARINA ZİYARET
"

"

   AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇALIK’DAN ESNAF KURULUŞLARINA ZİYARET

 

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, faaliyetine devam eden emekli esnaflardan kesinti yapılan yüzde 15 oranındaki sosyal destek primi için gelen talepleri Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ileteceğini belirtti.

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni (MESOB) ziyaret ederek, burada MESOB Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ile oda başkanları ile toplantı yaptı. Toplantıya Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi’de katıldı.

 

MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Sosyal destek primi adı altında esnaf ve sanatkarın emekli maaşından yüzde 15 kesinti yapılıyor. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımıza defalarca ilettik. Sosyal destek primi kesintilerinin tamamen kaldırılmasını istiyor ve emekli esnaf ve sanatkarlara seyyanen zam yapılmasını istiyoruz. Esnafımız 25 yıl prim yatırıyor ve  100 bin TL’ye yakın para yatırıyor. Ama bize verilen para 700-800-900 TL. Bu maaş verildiği zaman yüzde 15 bir kesinti yapıyorsunuz, doktora gidince bir kesinti yapıyorsunuz, ilaç alırken kesinti yapıyorsunuz, aile sağlığı giderlerinden kesinti yapıyorsunuz. Esnaf ve sanatkara ise yüzde 3 zam yapılıyor.  Ama öyle bir kesim varki yüzde 100, yüzde 150 zam yapılıyor. Bu da haksızlığın ve adaletsizliğin en büyük göstergelerinden biridir. AK Parti’ye 13 yıldır en büyük desteği esnaf kesimi veriyor, vermeye de devam ediyor. Zor şartlar altında esnaf ve sanatkar kesimi emekli onluca inanın çocuğunun burs parası için kapı kapı dolanıyor.  Emekli esnafımız ‘Çocuğuma bir burs bulayım, çocuğumu nasıl okutayım’ diye kapı kapı esnafımız dolaşıyor. Esnaf ve sanatkarımıza 50 bin TL tutarında 1 yıl ödemesiz ve faizsiz bir kredi verilmesini talep ediyoruz. Bu kredi ile esnafımız vitrinini değiştirsin, işyerini yeniden düzenlesin. Hükümetimizde para var, para harcamaya gelindiği zaman çok büyük para harcadığı yerler var.  Sayın Cumhurbaşkanımızın esnaf ve sanatkara KDV ve ÖTV’siz bir araç verme sözü vardı. Hükümetimizden bu konuda destek bekliyoruz.  Esnaf ve sanatkar bu ülkenin temel taşı ve omurgasıdır. Sosyal dengeyi sağlayan ve barışın anahtarı olan kesim esnaf ve sanatkar kesimidir. Bugün Organize Sanayi Bölgesi’nde 10-20 tane fabrika grev yapsa, Malatya’da kimsenin haberi olmaz. Malatya’da bir cadde esnafı kepenk kapatsa, bunu asla tasvip etmiyoruz, ama bütün Malatya duyar” dedi.

 

 Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren’de, “30 Ekim tarihine kadar Malatya’da 19 milyon TL tutarında bir kredi verdik. Burada takriben 413 esnaf ve sanatkarımız yararlandı. Torba yasasından dolayı da kooperatifimize 120 kişinin takibi vardı, bunlardan 83 kişi uygulamadan yararlandı. Diğer taraftan 240’ın üzerindeki arkadaşımızın da faiz oranları silindi. Şuanda kredi vermek için para desteği az geliyor ve şuanda 40’ın üzerinde bekleyen esnafımız var, 1 milyon TL tutarında bir kaynağa ihtiyacımız var” dedi.

 AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi’de “İstikrarın ne kadar önemli olduğunu çözüm süreci ile birlikte bizim daha Doğumuzdaki esnafların o 20 aylık baharda ne kadar mutlu olduklarını, ne kadar işlerine sarıldıklarını, birinci şartın huzur olduğunu hep beraber yaşadık. Allah’a şükür Malatya’da huzur ve güven ortamı var. Bununda birinci nedeni esnaflarımızdır” diye konuştu.

  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise, toplantı esnasında Kredi kefalet Kooperatifi’nin ihtiyaç duyduğu 1 milyon TL tutarındaki para kaynağı için Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Abdülkadir Akgül ile telefonla konuşarak Malatya7ya 1 milyon TL kaynağın verilmesini sağladı.

 

 Çalık, “Emeklilerimizle ilgili olarak yapılan kesintiden dolayı mutlaka düzenlemede bir değişiklik yapılması ile alakalı ilgili talepleri Sayın Başbakanımıza ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza bir kez daha ileteceğiz. Tüm Türkiye’de bu konuda bir talep var. Esnafımızın bizden talepleri var, bunu kulağımızı kapatmadan, sese kulak vererek sayın başbakanımıza ve bakanlarımıza ileteceğim. Emekli olan esnaflarımız bu konuda bizden destek istiyorlar diyeceğiz. Esnafın bize verdiği desteği sayın Başbakanımızda yakından biliyor” diye konuştu.

  Toplantı esnasında esnaf odası başkanlarının taleplerini de dinleyen çalık, özellikle esnaf ve sanatkarlara yeni bir site yapılması ile ilgili olarak geniş çaplı bir çalışma yapılacağını belirtti ve Keskin’den bu konuda bir dosya aldı.

 Keskin, FEDAŞ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, TSE gibi kurumlar hakkındaki talepleri de bu kurumların yöneticilerini davet ederek,  esnaf odası başkanlarının yanında sorunları anlatıp, sıkıntıların giderilmesini istedi.

 Toplantıda Çalık’a esnaf ve sanatkarların sorun ve taleplerini içerin dosyalarda sunuldu ve ziyaret anısına tablo hediye edildi.

 

 

Kaynak:   BURHAN KARADUMAN

 

"

"
Tür DOSYA İNDİR